Retina dekolmanı nedir?
Retina Dekolmanı ışığa duyarlı sinir tabakası olan görmeyi sağlayan fotoreseptörlerin bulunduğu retinanın altındaki damar tabakasından ayrılmasıdır. Retinda yırtık veya deliğe bağlı olarak vitreus denilen jel kıvamındaki göz içi sıvısının retinanın altına sızması sonucu meydana gelir.Retina dekolmanı için risk faktörleri nelerdir?
Yüksek miyopi varlığı (6 diyoptrinin üstü), aile öyküsü, diğer gözde retinal yırtık veya dekolman varlığı, göz travmaları, geçirilmiş göz içi ameliyatlar, retinada dekolman gelişimi çin risk oluşturan dejenere lezyonların varlığı risk faktörleri olarak sayılabilir.Retina dekolmanının belirtileri nelerdir?
Işık çakmaları, ışığa hassasiyet, perdeli görme, siyah noktalar, uçuşan cisimler, sinek uçuşmaları görmek, ayrışan retina alanında görme kaybı gibi belirtiler retina dekolmanının habercisi olabilir.Retina dekolmanı tanısı nasıl tespit edilir?
Göz bebeğini büyüten damla uygulaması sonrası biyobikroskopta detaylı fundus muayenesi ile genelde dekolman tespit edilebilir. Ayrışan retina kabarık, beyaz renktedir ve göz hareketleri ile dalgalanır.Göz Ultrasonu (USG) cihazı ile retinadaki ayrışma görülebilir.
Retina dekolmanı nasıl tedavi edilir?
Retinada ayrışmanın henüz olmadığı retinal yırtıklar varlığında argon lazer ile yırtık etranına lazer yapılarak yırtık sınırlandırılır, ilerleme durdurulur. İşlem poliklinik şartlarında anestezik damla eşliğinde uygulanır.Dekolman gelişmişse bu durumda dekolmanın büyüklüğü, yerine göre cerrahi tedavi belirlenmektedir.
- Gaz ile yatıştırma (pnömotik retinopeksi): Belli lokalizasyonda (üst kadranlarda), küçük alanda olan ayrılmalarda gaz ile yatıştırma uygulanabilir. Göz içine genişleyen gaz uygulandıktan sonra yırtığın yerine göre baş pozisyonu verilerek yapılmaktadır.
- Bant ile skleral çökertme (serklaj) cerrahisi: Göz etrafına çepeçevre silikon bant geçirilmektedir.
- Vitrektomi Cerrahisi: Vitreus sıvısı temizlenip, yırtık etrafına lazer uygulanmaktadır.Ameliyat sonrası hava, gaz veya silikon gibi tampon madde göziçine verilir. Göz içine gaz verilmesi durumunda gazların atmosfer basıncına bağlı genleşme özelliğinden dolayı yüksek rakımlara çıkmak, uçak yolculuğu yapmak gaz tamamen çekilinceye kadar yasaktır.
İlerleyen zamanlarda tekrar yırtık oluşması ve dekolman gelişmesi ihtimali her zaman mümkün olabilir.